Vi är stolta då vi kan berätta, att den 20.10.2019 har vi ingått ett kontrakt med Nordic Green Solutions vilket innebär, att vi kompenserar hela kolavtrycket från vår ekologiska Hereford-nötköttsproduktion. Rilax är den första nötköttsproducenten i Finland som kompenserar hela produktens kolavtryck. Kompensationen sker i sin helhet inom Finland och noggrannare sagt i våra egna skogar.
Kontraktet är gjort för kommande 5 år och kommer förstås att förnyas för att försäkras om kompenseringens kontinuerligtet. Omloppets förlängning betyder alltså att skogar som nuförtiden förnyas i 50-60 års ålder får fortsätta växa åtminstone i 80-90 år då kolbindingen är som aktivast. Det förlängda omloppet minskar förstås också utsläppen från skogsmaskinerna.
Rapporten
Från rapporten som NGS har gjort framkommer bl.a. följande:
Nötköttets kolavtryck
Köttproduktionens miljöpåverkan har blivit ett aktuellt samtalsämne och den växande oron för vår planets framtid har lett till att människor är allt mer intresserade av livsmedlens miljöpåverkan. Inom nötköttsproduktionen talas ofta om metanutsläppen.
Inom Finland utgör foderproduktionen den största miljöpåverkan. Idisslarna producerar också metan, som bidrar till utsläppen. Metan och foderproduktionen påverkar miljön ungefär lika mycket. Nötdjurens foder består främst av vallfoder, vars produktion ocskå bidrar som bäst till att binda kol i marken. Vallens kolbinding är dock ännu forskat bara i mindre skala.
Genom att föredra inhemska råvaror minskar man på miljöpåverkningarna eftersom transportsträckorna är korta och vattenavtrycket är betydligt lägre än utländska råvarors.
En genomsnittlig internationell (FN) uträkning på nötköttets påverkan är 46,2 koldioxidekvivalentkilo för ett kilo producerat kött. I Finland är motsvarande tal betydligt mindre, 20-30 kg (Luke). Stora skillnader finns även gårdar emellan och det finns experter som anser att genomsnittliga siffran i Finland bara skulle vara 15 CO2e kg. Största skillnaden utgör att i Finland används inte soja eller majs som foder. Det viktigaste är att konsumera inhemskt och etiskt producerat kvalitetskött.
Rilax ekologiska nötkötts årliga utsläpp beräknas vara 120 000 kg CO2e/år. I beräkningen har används 20 kg CO2e per producerat köttkg.
Kolavtryckets kompensation
Rilax gård vill ytterligare minska det producerade köttets miljöpåverkan. Ekologisk och hållbar produktion har hört till gårdens vardag redan länge. Från och med 2019 vill man kunna producera kolkompenserat dvs. kolneutralt kött. Det betyder att kolutsläppen kompenseras genom den finska skogen. Kompensationen sker genom NGS Finland Ab:s projekt gällande skogems förlängda omloppstid. Projektet innebär att man förlänger omloppstiden för avverkningsmogen skog. För ändamålet används relativt unga, växande skogar vars följande steg skulle vara slutavverkning.
Rilax gårds kolkompensation görs i egna skogar vars omloppstid förlängs med åtminstone fem år. Genom att förlänga omloppstiden fortsätter kolbindningen, kolförråden upprätthålls, man förebygger utsläpp som utgörs av avverkning och förstärker naturens mångfald.
Nordic Green Solutions levererar kompensationskalkylerna och kartlägger de lämpliga skogsarealerna för projektet. NGS Finland Ab:s kalkyler baserar sig på branschens ledande experter samt universitetens studieresultat. I kalkylerna har använts en 20% marginal för att försäkras om att kompensationen säkert förverkligas.