Meille tärkeää on myydä eettisesti tuotettua lihaa jonka jokainen kuluttaja voi hyvällä omatunnolla ostaa. Huolehdimme, että eläimellä on koko elinkaarensa aikana hyvä elämä, vapaus liikkua sekä puhtaat, omilla pelloilla tuotetut luomurehut. Lääkkeet ovat sallittuja luomutuotannossa, mutta ainoastaan eläinlääkärin määräyksestä ja varoaika on aina kaksinkertainen tavanomaiseen tuotantoon verrattuna. Antibiootteja ei Suomessa koskaan syötetä ennaltaehkäisevästi.
Vasikka syntyy
Emolehmät laiduntavat koko kesän siitossonnin seurassa ja tulevat näin luonnollisesti tiineeksi. 9 kk myöhemmin syntyy vasikka. Vasikointikausi on maalis-huhtikuussa. Näin vasikat syntyvät navetassa kuivalle olkipedille ja kasvavat kesään mennessä niin että voivat hyödyntää laidunruohon koko kesän. Emolehmät saavat synnyttää rauhassa isossa vasikointikarsinassa jossa on videovalvonta ja ihminen puuttuu synnytyksen kulkuun vain tarvittaessa. Jokainen vasikka tarkastetaan, nimetään ja huolehditaan että se löytää itse emonsa utareelle. Emolehmä imettää vasikkaansa n. puoli vuotta. Emolehmät eivät siis tuota maitoa ihmisille, vaan vasikoille.
Vasikan kesä
Toukokuun alkupuolella lehmät ja vasikat lähtevät laitumille jossa ne kirmaavat saaristolaisniityillä koko kesän. Vasikat leikkivät toistensa kanssa, kasvavat ja vahvistuvat kesän aikana paljon. Lehmät toimivat laidunkaudella myös ympäristönhoitajina säilyttäen luonnon monimuotoisuuden ja kulttuurimaisemia hoitaen. Lehmälauma tarkistetaan päivittäin myös laidunkaudella.
Vieroitus
Kun lehmälauma saapuu syksyllä navettaan on vieroituksen aikana. Vasikat jaetaan hieho- ja sonniryhmiin joissa ne kasvavat koko nuoruutensa. Vieroitus on luonnollinen asia, usein vasikat ovat melko itsenäisiä jo puolen vuoden iässä ja ovat enemmän kiinnostuneita saman ikäisistä leikkikavereistaan.
Talvikausi
Vasikat elävät talvikauden pihattonavetassa josta vapaa kulku ulos. Riilahden vasikoilla on aina enemmän tilaa liikkua kuin mitä säädökset vaativat. Kovillakin pakkasilla eläimet viihtyvät hyvin ulkoisalla kunha on kuiva olkipatja alla. Vasikat kasvavat omilla pelloilla tuotetulla rehulla josta säilöheinä (=nurmi) on pääasiallinen rehu.
1-vuotiaita hiehoja saariston luonnonlaitumella
Teurastus
Teurasikä tulee täyteen n. 1,5-2 vuoden iässä. Eläimet teurastetaan pääsääntöisesti Inkoon pienteurastamossa ”Eettinen teurastamo Meat Gardissa”. Meat Gard on pieni teurastamo joka huolehtii jokaisesta eläimestä yksilönä. Matka kuljetusautossa kestää Riilahdesta reilun tunnin. Teurasautonkuljettajilla on hyvä eläintelukutaito ja lastaus sujuu aina rauhallisesti, eläimet kävelevät autoon itse ja pysyvät yleensä rauhallisina koko kuljetuksen aikana.
Lihan käsittely
Ruho riiputetaan lihan mureudun saavuttamiseksi ennenkuin se leikataan ja pakataan. Pakkaamisen jälkeenkin mureneminen jatkuu jääkaapissa. Jauheliha jauhetaan samana aamuna kun liha toimitetaan eteenpäin. Haemme itse lihat pakkaamosta ja toimitamme ne tuoreena suoraan kuluttajalle luomulihalaatikoissa tai Bromarvin torilla (olemme myös erilaisilla markkinoilla kuten esim. Slow Food Festival). Vakuumipakatut täyslihatuotteet säilyvät jääkaapissakin vielä viikkoja, jauheliha kannattaa pakastaa muutaman päivän kuluttua.
Avoimuus
Olemme ylpeitä tuottaessamme ”onnellista Hereford-luomulihaa” ja koemme, että lihaamme voi syödä jokainen laadukkaan lihan ystävä, eläinten hyvinvoinnista huolehtiva ja myös ympäristövaikutuksista huolissaan oleva ihminen. Eläintemme hoidossa tai lihatuotannossa pyrimme avoimuuteen ja sen vuoksi järjestämme mm. avoimien ovien päiviä, otamme ryhmäretkeilijöitä sovitusti vastaan ja kerromme avoimesti eläimen koko elinkaaresta. Koemme, että lihaa ei voisi juuri eettisemmin, ekologisemmin tai eläinystävällisemmin tuottaa!